1. Kursus Persediaan Pengajian Islam (KPP)

Kursus ini adalah untuk memberikan pendedahan asas Akidah Ajaran Islam kepada para saudara baru yang menuntut di sini. Di samping memberi kefahaman terhadap perkara asas fardhu ain dan fardhu kifayah dalam kehidupan seharian. Dengan adanya kursus ini, para pelajar dapat memahami dan mengaplikasikan akhlak Islam dalam kehidupan masing-masing.

Tempoh Pengajian

  • Enam Bulan (1 semester)

 

2. Sijil Asas Pengajian Islam (SAP)

Kursus ini adalah untuk memberikan pendedahan asas Akidah Ajaran Islam kepada para saudara baru yang menuntut di sini. Di samping memberi kefahaman terhadap prinsip-prinsip umum. Dengan adanya Sijil Asas Pengajian Islam (SAP) ini para pelajar dapat memahami dan memperkukuhkan penguasaan dalam perkara-perkara fardhu ain. Selain itu, program ini dapat memberikan pendedahan terhadap sumber-sumber hukum Islam. Program ini juga dapat membantu pelajar dalam menduduki peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM).

Tempoh Pengajian

  • Satu Tahun (2 semester)
  • Tertakluk kepada syarat-syarat tertentu, Pengetua boleh melanjutkan tempoh pengajian seseorang pelajar selama tempohtidak melebihi empat semester

 

3. Sijil Pengajian Islam (SPI)

Kursus ini adalah untuk melahirkan muslim yang memiliki Akidah yang sahih dan mantap. Di samping membentuk muslim yang mempunyai pengetahuan  dan menghayati Islam. Dengan adanya Sijil Pengajian Islam (SPI) ini IDIP dapat melahirkan muslim yang arif tentang dalil-dalil yang telah ditetapkan oleh islam dan memahami isu-isu semasa mengikut perspektif Islam. Selain itu, Kursus ini adalah diiktiraf oleh Agensi Kelayakan Malaysia (MQA) pada tahun 2009. Setiap pelajar yang memasuki kursus ini mestilah mempunyai SPM dan setraf dengannya atau lulus ujian kelayakan memasuki SPI.

 Tempoh Pengajian

  • Satu Tahun Enam Bulan (3 Semester)

LAIN-LAIN

Kemasukan Pelajar
IDIP menerima kemasukan pelajar dua kali setahun

Kakitangan IDIP
Senarai Kakitangan Akademik IDIP

Rencana Ilmiah
Himpunan rencana dan berita

Alumni Bekas-bekas pelajar IDIP

 

Sistem Bekas-bekas Pelajar IDIP

 

Jawatan Kosong

Waktu Solat

Selasa 27 Feb 2018
11 Jamadil Akhir 1439 H

 

Subuh 06:08
Syuruk 07:26
Zuhur 13:26
Asar 16:45
Maghrib 19:26
Isya 20:36

Kelantan

 

[ Tukar Kawasan ]

Undian

 

Pendapat anda mengenai Portal IDIP?
   

Dari Meja Pengerusi

 

YBhg. Dato’ Haji Abdul Hanif Harun

Lagi...

Pelawat

 
Today 12
Yesterday 13
This week 44
Last week 603
This month 2204
Last month 3699
All days 358853

We have: 1 guests online
Your IP: 115.132.56.32
Chrome 64.0.3282.140, Windows
Today: Feb 27, 2018

Kakitangan